2301.E_termes de bande

PRIMER PREMI

Concurs per a la construcció d'un centre termal i aprofitament de les aigües minero-medicinals a Bande (Ourense)

Autors: LAOS + Marta Trigas

Promotor: Concello de Bande

Emplaçament: Encoro Das Conchas. Bande (Ourense)

Concurs: 2022

Projecte: 2023 - en curs

L'emplaçament proposat compta amb un alt valor paisatgístic i arqueològic. Tenint en compte la proximitat de les restes arqueològiques romanes del campament d’”Aquis Querquennis” i les termes “Os baños de Bande”, des d'un punt de vista material s'utilitzarà la pròpia pedra local, sistemes constructius tradicionals revisats i geometries que que es referencien a les existents als jaciments.

L'edifici s'integra al paisatge mitjançant la creació de volums diversos que limitin l'impacte visual sobre el lloc. S'actua amb especial èmfasi en la relació interior-exterior aprofitant l'oportunitat de poder disposar d'un nou espai termal en un entorn singular, incloent-hi la contemplació del paisatge com un element més del tractament terapèutic

Els objectius de la proposta són:

- La posada en valor del patrimoni històric de l'emplaçament

- La conservació i interpretació del significat i la importància dels espais termals en la seva perspectiva històrica

- La integració paisatgística del nou equipament en un entorn natural sensible i únic

- La creació d'un espai de referència al voltant del benestar i la salut

A partir de l'anàlisi de l'equipament i el seu entorn es proposa una intervenció sostenible on es recuperin i es potenciïn els valors patrimonials i paisatgístics de l'emplaçament amb una proposta basada en la qualitat, l'accessibilitat i la sostenibilitat amb uns espais saludables, confortables i flexibles capaços de donar resposta a les necessitats funcionals, generant un diàleg respectuós de relacions materials i immaterials entre la nova edificació i el seu entorn.

A la zona nord s‘ubiquen la franja d'accés, vestíbul i recepció, juntament amb les zones de servei i els vestuaris. A la zona sud, a la façana davant de l'embassament, s'ubiquen les zones de tractaments i piscines. Es diferencien uns espais tancats, de menor dimensió, on es produiran els tractaments individuals, sense visuals a l'exterior, entesos com a espais d'introspecció, privadesa i relaxació. Disposaran de lluernes a la coberta com a única font de llum. Les àrees de piscines s'obren mitjançant finestrals cap a l'exterior, emmarcant el paisatge, promovent la integració visual amb el bosc i l'embassament, afegint la contemplació del paisatge com a element més del tractament terapèutic.

La proposta treballa amb un sistema de murs de càrrega de pedra. Aquest sistema permet reutilitzar la pedra pròpia del terreny obtinguda de l'excavació de la fonamentació o bé aportada de restes d'altres ubicacions per barrejar-la amb ciment i construir murs ciclopis de gran espessor. Murs sense armar que s'alien amb el gran gruix per resoldre per gravetat la càrrega de la coberta. Les propietats tèrmiques del sistema (massa, gruix, inèrcia...) incideixen directament en la millora del confort interior, la inèrcia tèrmica de l'interior i la disminució de la demanda energètica. Per no necessitar gairebé cap mena de manipulació, la pedra té un baix impacte ambiental.